Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο αποσύρεται την Τρίτη -Πρώτη «συνταξιοδότηση» αυτοκράτορα τους τελευταίους 2 αιώνες

Επειτα από 30 χρόνια και 5 μήνες στον θρόνο, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο παραιτείται στις 30 Απριλίου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, τους τελευταίους δύο αιώνες, που Ιάπωνας αυτοκράτορας παραιτείται από τον θρόνο, κάτι που γίνεται χάρη σε «φωτογραφικό» νόμο για τον Ακιχίτο, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του. Τον 85χρονο θα διαδεχθεί ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο οποίος την 1η Μαΐου θα γίνει ο 126ος αυτοκράτορας του Θρόνου των Χρυσανθέμων.

Ετσι, η Ιαπωνία θα εισέλθει εκείνη την ημέρα στο έτος 1 της νέας αυτοκρατορικής εποχής «Reiwa» (όμορφη αρμονία), έπειτα από τρεις δεκαετίες της εποχής «Heisei» (ολοκλήρωση της ειρήνης). Ο Ακιχίτο είχε εκφράσει την επιθυμία του να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του από το 2016, καθώς εξαιτίας της ηλικίας του και της επιδείνωσης της υγείας του δεν μπορούσε να τα ασκεί.

Ετσι, οι Ιάπωνες ετοιμάζονται για ιστορικούς εορτασμούς, αφού αυτή τη φορά η χώρα δεν πενθεί τον θάνατο του αυτοκράτορα όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδοχές το 1989 (θάνατος του αυτοκράτορα Χιροχίτο), το 1926 (θάνατος του αυτοκράτορα Τάισο) ή το 1912 (θάνατος του αυτοκράτορα Μέιτζι).

Οι τελετές, που θα είναι σύντομες και πιστές στο πρωτόκολλο, θα πραγματοποιηθούν στην πιο όμορφη αίθουσα των Αυτοκρατορικών Ανακτόρων στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου και θα μεταδοθούν από το δημόσιο δίκτυο NHK με κάθε επισημότητα. Κόσμος αναμένεται να συγκεντρωθεί κοντά στα Ανάκτορα και σε σιντοϊστικούς βωμούς, καθώς η θρησκεία περιβάλλει ένα μέρος των αυτοκρατορικών τελετών. Ωστόσο, όλες οι εκδηλώσεις για τη διαδοχή θα διαρκέσουν μήνες, με ένα ακόμη κορυφαίο σημείο, το φθινόπωρο, όταν αρχηγοί κρατών και πολλές προσωπικότητες θα γίνουν δεκτοί στο Τόκιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ακιχίτο και η σύζυγός του, Μιτσίκο, έκαναν τα τελευταία τους προσκυνήματα σε ολόκληρη τη χώρα την οποία. Η αυτοκράτειρα Μιτσίκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ο αυτοκράτορας θεωρείται σχετικά οικείος όταν για παράδειγμα συνηθίζει τη θερμή χειραψία, τονίζει ο Χιντέγια Καβανίσι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια.

Έχοντας νέους τίτλους, του ομότιμου αυτοκράτορα και της ομότιμης αυτοκράτειρας, Ακιχίτο και Μιτσίκο εκχωρούν τα Ανάκτορα στον 59χρονο γιό τους Ναρουχίτο και στην 55χρονη νύφη τους Μασάκο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.