Είτε τα γκάλοπ δείχνουν μάχη, είτε περίπατο, η ΝΔ θα κερδίσει με διαφορά 7%-9%

Η παράσταση νίκης είναι χαοτική υπέρ της ΝΔ και όσο δεν αλλάζει αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανατροπής

Την παγιωμένη άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις ανεβοκατεβάζουν τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ ανάλογα από ποιό ΜΜΕ έγινε η παραγγελία της συγκεκριμένης μέτρησης, επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά. Αυτή τη φορά ήταν η δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής». Στην συγκεκριμένη μέτρηση το προβάδισμα της ΝΔ πέφτει στις 4,7 μονάδες από τις 10 μονάδες που έδειξε πρόσφατη μέτρηση για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στα υπόλοιπα στοιχεία οι δυο δημοσκοπήσεις εξάγουν τα ίδια περίπου συμπέρασμα καθώς προηγείται με μεγάλη διαφορά η ΝΔ στην παράσταση νίκη και ο Κ. Μητσοτάκης στην λεγόμενη καταλληλότητα για πρωθυπουργία. Επί της ουσίας εάν σήμερα είχαμε εκλογές η ΝΔ θα κέρδιζε με μια διαφορά από 7%-9%. Μια διαφορά που φαίνεται ότι έχει παγιωθεί και δεν δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει σημαντικά μέχρι τις εκλογές.

Άλλωστε ποτέ από τη μεταπολίτευση και μετά κόμμα το οποίο προηγείτο με τέτοια διαφορά στην παράσταση νίκης, δεν έχασε τελικά τις εκλογές. Αντιθέτως, τα κόμματα που προηγούνται σημαντικά στην παράσταση νίκης παίρνουν περίπου το 70% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και κερδίζουν με άνεση τις εκλογές.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25% στην πρόθεση ψήφου έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ με την τρίτη θέση την Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει ποσοστό 7,9% και ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% , το ΚΚΕ με 5,6%, ενώ κάτω του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν ποσοστό 2,2%, Ένωση Κεντρώων με 2,3% και το Ποτάμι με 1,8%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών (62%) τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών και συγκεκριμένα το 44% θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν πριν από τον Μάιο του 2019 και το 18% ότι πρέπει να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές.
Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 58% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός , σύμφωνα με το 33% των ερωτηθέντων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κριτήριο με το οποίο οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ή θα απορρίψουν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, καθώς κεντρικό και βασικό ζήτημα δεν είναι, όπως φαίνεται, η πολιτική πρόταση του κάθε πολιτικού φορέα, αλλά η… απέχθεια απέναντι στον αντίπαλο.
Μάλιστα, το 60% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. προσδιορίζουν ως πρωταρχικό λόγο την επιθυμία τους να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχα, το 56% αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζουν ως κύριο κριτήριο το να μην επιστρέψει στην εξουσία η Δεξιά και το παλιό καθεστώς.
Παράλληλα, χαμηλή είναι η εκτίμηση του έργου της κυβέρνησης το 2018 με το 73% των ερωτηθέντων να το κρίνουν αρνητικά , αλλά και η εκτίμηση για την αντιπολίτευση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία το ίδιο διάστημα, αφού το 69% την κρίνει αρνητικά.
Τέλος, στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητοστάκης έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις δημοτικότητες των θεσμικών προσώπων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχουν πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας (49% και 48% αντίστοιχα), σε αντίθεση με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα (26%).

Advertisements