Τεστ για το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, με τις κάλπες να έχουν ανοίξει και την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να περνά από νέο τεστ αντοχής.

Προτάσσοντας τις εξαγγελίες περί κλειστών συνόρων, ενίσχυσης των μέτρων για την εγκληματικότητα και φοροελαφρύνσεων για τους επιχειρηματίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστεί να ανατρέψει το προβάδισμα που εμφανίζεται να έχουν – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πάνω από όλα όμως, η σημερινή αναμέτρηση θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει «χτυπηθεί» από τις σεξουαλικής φύσεως αποκαλύψεις. Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, έβαλαν μπροστά το δυνατό τους χαρτί, τον Μπαράκ Ομπάμα, να μιλήσει στις συγκεντρώσεις πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Εάν τελικά κερδίσουν οι Δημοκρατικοί περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων τότε θα μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να περνούν νομοθετήματα. Η επικράτηση, πάλι, των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – ισοδυναμεί με τη δυνατότητα εκλογής δικαστικών.

Πρακτικά, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν ποιο κόμμα επιθυμούν να έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν τις 23 έδρες που χρειάζονται για να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ίσως 15 έδρες επιπλέον. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις δύο έδρες που χρειάζονται και για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχό τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Τραμπ να συνεχίσει την ανατρεπτική πολιτική ατζέντα του. Εάν πάλι, οι Δημοκρατικοί αρπάξουν τον έλεγχο έστω και του ενός σώματος, αυτομάτως αποκτούν δύναμη για να φρενάρουν τα σχέδια του Τραμπ.

Advertisements