Τα βρήκαν ΗΠΑ-Καναδάς για το εμπόριο

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά επιβεβαίωσαν το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) ότι κατέληξαν σε μια «νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία», η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Οτάβα και η Ουάσινγκτον διευκρίνισαν πως η ονομασία της θα είναι Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA).

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε αργά το βράδυ της Κυριακής για να εξεταστούν οι όροι της νέας εμπορικής συμφωνίας, χαιρέτισε μια «καλή ημέρα για τον Καναδά», πριν μπει στο αυτοκίνητο που είχε φθάσει για να τον παραλάβει, χωρίς να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έθεταν οι δημοσιογράφοι που περίμεναν.

Νωρίτερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε απόφαση η οποία προβλέπει την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της περιοχής της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) έπειτα από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις με την καναδική κυβέρνηση, προκειμένου η συμφωνία αυτή να παραμείνει τριμερής — ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό — δήλωσε πηγή ενημερωμένη για την απόφασή του αργά το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Καναδά δήλωσε ότι η Οτάβα και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι αμερικανοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων θα αποκτήσουν ευρύτερη πρόσβαση στην καναδική αγορά και θα τεθεί σε εφαρμογή μια «οροφή», δηλαδή μια ποσόστωση, στις εξαγωγές αυτοκινήτων από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Advertisements