Έχασε την ευκαιρία να πάει τον Μάιο σε εκλογές-

Του πολύ καλού φίλου Γιάννη Παπαγιάννη

Τώρα πλέον όχι μόνο θα χάσει, αλλά θα συντριβεί με αυτοδυναμία της ΝΔ

Να γυρίσει το κλίμα με ανασχηματισμό θα επιχειρήσει ο Α. Τσίπρας, τα πράγματα όμως δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο… και πλέον οι ψύχραιμοι της κυβέρνησης δεν μιλούν για απλή ήττα στις εκλογές, αλλά σπάνε το κεφάλι τους να δουν πως θα αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την συντριβή στις κάλπες.

Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι ανασχηματισμοί για 2-3 ημέρες το πολύ λειτουργούν κατευναστικά. Αλλάζει κάπως η ψυχολογία και η είσοδος στο υπουργικό νέων προσώπων δίνει την εικόνα ότι κάτι καλύτερο πάει να γίνει. Όλα αυτά βέβαια για 2-3 24ωρα, γιατί αμέσως μετά οι κυβερνήσεις επιστρέφουν στον εφιάλτη της καθημερινότητας.

Αυτό συνέβη με τους τελευταίους ανασχηματισμούς του Κ. Καραμανλή, αυτό συνέβη και με τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, αυτό συνέβη με τις κυβερνητικές αλλαγές του Α. Σαμαρά, αυτό θα συμβεί και τώρα.

Μόνο που τώρα υπάρχει μια εξαιρετικά αρνητική παράμετρος που για πρώτη φορά παρατηρείται σε κυβερνητικό κόμμα. Ο Τσίπρας ΔΕΝ έχει εφεδρείες. Δεν έχει δηλαδή τα κατάλληλα πρόσωπα που η παρουσία τους και μόνο στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξει, έστω και για μερικές ημέρες, το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. Και χωρίς εφεδρείες ο ανασχηματισμός θα είναι μια από τα ίδια. Ανακυκλώσιμα πρόσωπα, κάτι τελειωμένοι πολιτικά πρώην ΠΑΣΟΚοι, μερικοί 40άρηδες που δεν σηματοδοτούν απολύτως τίποτα παρά μόνο στο στενό κομματικό κλοιό του ΣΥΡΙΖΑ και μερικοί ακόμα… περίεργοι υπουργοί, τύπου Γαβρόγλου που και αυτοί δεν θα πουν απολύτως τίποτα στον πολίτη και την κοινωνία.

Ο Τσίπρας μόλις τελειώσει το καλοκαίρι θα έχει τεράστιο πρόβλημα με τους υπουργούς του. Τα 2/3 είναι καμένα χαρτιά, μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης τους έχουν βαρεθεί και οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι και όσοι δεν έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της φθοράς είναι πρόσωπα που από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν στον πρωθυπουργό καμία δυναμική.

Για να μην σχολιάσω τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί υπουργοποίησης ΜΗ κοινοβουλευτικών και ΜΗ ΣΥΡΙΖΑίων. Ποιος θα καταστρέψει την πανεπιστημιακή ή επαγγελματική του καριέρα για να κάνει τον υπουργό σε μια κυβέρνηση που τελειώνει σιγά-σιγά; Πρέπει να είναι… τρελός ή αυτοκαταστροφικός για να χρεωθεί τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπει σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτή είναι σήμερα η σκληρή πραγματικότητα για τον Τσίπρα. Κατά συνέπεια μια λύση έχει ο πρωθυπουργός. Να συμμαζέψει ότι μπορεί και να πάει σε εκλογές μήπως και σωθεί από διασυρμό και χάσει με μια αξιοπρεπή διαφορά της τάξης του 8-10% χωρίς όμως να μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία μετά τις τραγικές πυρκαγιές θα ανοίξει και άλλο την ψαλίδα της διαφοράς.

Όσο περνάει ο καιρός και… παπάδες να βγάζει από το καπέλο ο πρωθυπουργός θα τον παίρνει η κάτω βόλτα. Θα πέφτουν συνεχώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο μόλις έρθει ο νέος ΕΝΦΙΑ στα μέσα του Σεπτεμβρίου και επιστρέψουν οι πολίτες στην σκληρή φορολογική καθημερινότητα.

Εκεί που πήγε το πράγμα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένα και πολύ σημαντικό. Ο Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο του 2018 και να χάσει με μια αξιοπρεπή διαφορά χωρίς η ΝΔ να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Τότε πράγματι η ΝΔ δεν εξασφάλιζε την αυτοδυναμία και θα κέρδιζε δύσκολα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας διέπραξε ακριβώς το ίδιο λάθος που είχε διαπράξει αρκετά χρόνια πριν ο Α. Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός και δεν άκουσε τις εισηγήσεις για κάλπες πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τώρα είναι πλέον πολύ αργά. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο το χειρότερο για το κυβερνητικό κόμμα και τον πρωθυπουργό