Τι έλεγε ο εξαφανισμένος Καπάκης τέσσερις ημέρες πριν τις φονικές πυρκαγιές «ΒΙΝΤΕΟ»

Στις 19 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την κόλαση στο Μάτι, ο Γενικόπς Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης προσκαλείται στην ΕΡΤ για να μιλήσει για τις πυρκαγιές, για την προετοιμασία που έχει γίνει.

Στο βίντεο που έχει αναρτήσει η υπηρεσία στο youtube και ανέδειξε το in.gr, ο κ. Καπάκης ερωτηθείς για το πόσες πυρκαγιές είχαμε μέχρι τότε λέει: «Περιορισμένος αριθμός μέχρι στιγμής, ο καιρός ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, είχαμε πάρα πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχουμε πολλές πυρκαγιές και να έχουμε σχεδόν μηδενικές καμένες εκτάσεις. Αυτό δεν μας εφησυχάζει.»

Για τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα αναφέρει:

Καπάκης: «Μόλις έληξε η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά το χειμώνα».

Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν μέσα αεροσκάφη δυνάμεις;»

Καπάκης: «Απόλυτο επίπεδο θωράκισης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, υπάρχει αποδεκτό επίπεδο, αλλά για τα δικά μας δεδομένα, τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα θεωρούμε -κι εγώ το πιστεύω ακράδαντα- ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πολύ καλύτερα και από πέρυσι από τον προηγούμενο χρόνο, τόσο από πλευράς εναέριων μέσων όσο και από πλευράς χερσαίων.

Καταφέραμε και να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και σε εθνικά εναέρια – Canadair επισκευάστηκαν στην Αμερική – μας βοηθάει και ο στρατός με τα πολύ καλά ελικόπτερα τα Σινούκ. Θέλω να πω πόσο καλό στόλο έχουμε και είναι από τους καλύτερους των χωρών της Μεσογείου και τα ελικόπτερα του Π.Σ. είναι πλέον όλα διαθέσιμα να δώσουν αν χρειαστεί τη δικιά τους μάχη.

 

Όσον αφορά τον αριθμό για πρώτη φορά σε σχέση με το 2017, 3 πέρυσι 4 μισθωμένα βαρέως τύπου – μεσαίου τύπου επιπλέον 2 – συνολικά 9.

6-7-8 ανάλογα τις ημέρες ανάλογα τη συντήρηση από τα σύνολο 9 CL 215 Canadair και 5 και θα έχουμε και το 6ο από τα C 415 Canadair σε πάρα πολύ καλό επίπεδο».

Για τα μέσα εδάφους απαντά:

«Μέσα εδάφους ένα τεράστιο δίκτυο παντού και μαζί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάρα πολλοί εθελοντές, δημιουργεί μια τεράστια προστιθέμενη αξία. Ο στόχος μας ως μηχανισμός είναι να σβηστεί μια πυρκαγιά στο αρχικό στάδιο χωρίς να αποτελέσει είδηση».

Για τα βίντεο της πρόληψης:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχω σκεφτεί από πριν τι θα κάνεις σε κίνδυνο ανάλογα την περιοχή. Είμαστε χώρα με πολλούς κινδύνους.
[…] Είναι πολύ σημαντικό τι θα κάνουμε τι σχέδιο θα ακολουθήσουμε με την οικογένειά μας.

Δημοσιογράφος: «Θέλω να βρεθούμε ξανά στο τέλος της περιόδου και να κάνουμε έναν θετικό απολογισμό γιατί έχουμε μάθει να καλούμε τον κ. Καπάκη συνεχώς για τις φωτιές, πόσα κάηκαν, γιατί κάηκαν, τι κάηκε, γιατί δεν πήγαν τα Canadair.

Δημοσιογράφος: «Κύριε Καπάκη, ελπίζουμε να μην έχετε δουλειά το καλοκαίρι, να είστε καλά».

Advertisements