Ο αδελφός του Τζανακόπουλου για την συμφωνία: Δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  και αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, μίλησε για την συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και αναφερόμενος στην συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε ότι «καμία εθνότητα δεν αναγνωρίζεται στην σύμβαση. Το Διεθνές Δίκαιο δεν περιέχει ορισμό του έθνους ή του λαού. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η σύμβαση να αναγνωρίζει έθνος. Το μόνο που κάνει είναι να μιλά για την ιθαγένεια. Είναι λογικό γιατί κάτι πρέπει να γράφεις στα διαβατήρια. Αν κοιτάξουμε στα δικά μας, μάλιστα, η ιθαγένεια είναι hellenic. Βεβαίως κανένας δεν μας λέει ‘hellenic». Όλοι μας λένε ‘Greek’. Στα διαβατήριά μας γράφει ‘Ηellenic Republic», αλλά στον ΟΗΕ είμαστε ως Greece».

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος απάντησε και στην κριτική που άσκησε ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε ότι η μακεδονική ιθαγένεια, η μακεδονική γλώσσα και ο χρόνος ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι τα βασικά προβλήματα της συμφωνίας, που μπορεί να βρούμε μπροστά μας.

«Για το ζήτημα της εισδοχής στο ΝΑΤΟ υπάρχει μία παρανόηση πολύ συνήθης. Η σύμβαση περιλαμβάνει μία πολύ προσεγμένη ‘χορογραφία’ κινήσεων από τη στιγμή της συμφωνίας μέχρι να τεθεί σε ισχύ. Η ‘χορογραφία’ είναι η εξής: μετά τις υπογραφές (η συμφωνία) θα πάει αμελητί στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας για να κυρωθεί. Από τη στιγμή που θα κυρωθεί και θα ενημερωθούμε εμείς για την κύρωση, εμείς (η Ελλάδα) δεν θα εμποδίσουμε την αποστολή πρόσκλησης (στη ‘Βόρεια Μακεδονία’) εκ μέρους του ΝΑΤΟ για την έναρξη συνομιλιών εισδοχής. Ταυτόχρονα, η γειτονική χώρα θα ξεκινήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, εφόσον το επιθυμεί και μετά από το δημοψήφισμα τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι καμία εισδοχή στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει χωρίς να πληρωθούν αυτά τα βήματα. Δηλαδή, η εισδοχή στο ΝΑΤΟ θα γίνει μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα βήματα εκ μέρους της γειτονικής χώρας και έχει κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Οπότε δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει το επιχείρημα ότι θα έχει δεσμευτεί η χώρα για εισδοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Με όλο τον σεβασμό για τον κύριο Βενιζέλο, που είναι εξέχων νομικός… δηλαδή όταν γνωρίζουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, το να λέμε ότι θα προχωρήσει η ένταξη εάν κυρώσουν την συμφωνία τα άλλα μέλη – εφόσον δεν την κυρώσουμε και εμείς, δεν έχει καμία λογική. Όταν λέμε για παράδειγμα, ότι για να μπει στην ΕΕ ένα κράτος απαιτείται ομοφωνία, σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Δηλαδή, εφόσον δεν συμφωνήσουν όλοι, δεν μπαίνεις. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ
», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Τζανακόπουλος.