ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΠΟΤΣΗ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ILMIK-Η ΘΗΛΙΑ»

Μία ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία

Το ίδρυμα Μπότση, στο πλαίσιο των 34ων  δημοσιογραφικών βραβείων που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2018, βράβευσαν τον δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη για το ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «ILMIKΗ ΘΗΛΙΑ» στο οποίο υπογράφει την έρευνα, το σενάριο και την σκηνοθεσία αλλά και για το εν γένει δημοσιογραφικό του έργο.

Η Θηλιά είναι η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά. Πρόκειται για μία ταινία τεκμηρίωσης που διερευνά τη φίμωση του Τύπου και τη διαχρονική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν, εκτός από την Τουρκία, στη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Αγγλία και την  Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων που μιλούν στο ντοκιμαντέρ φυλακίστηκαν αμέσως μετά το ιδιότυπο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Σε τουρκικές φυλακές κρατείται και ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας.

Η Θηλιά είναι υποψήφια για συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει η εταιρία Black Light.

Ο Θωμάς Σίδερης εργάζεται στον τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ και είναι δημιουργός της βραβευμένης εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έχει συγγράψει λογοτεχνικά βιβλία και ιστορικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο Οι Δικοί μας Ξένοι, το οποίο έχει μεταφραστεί στα τουρκικά. Το ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή», στο οποίο έκανε την έρευνα και το σενάριο, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου.  Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και υποψήφιος διδάκτωρ στο γνωστικό αντικείμενο της Ανθρωπογεωγραφίας.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΠΟΤΣΗ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ILMIK-Η ΘΗΛΙΑ»

  1. Παράθεμα: Ένα μοναδικό Ελληνικό ντοκιμαντέρ «ILMIK, TheNoose» – news info greece

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.