Απίστευτο: Δείτε τι ανακάλυψαν σε ιστορικό τζαμί της Προύσσας – Oι Τούρκοι συντηρητές έπαθαν ΣΟΚ!

Οι συντηρητές που πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό μνημείο του τεμένους Μουράτ στην Προύσσα της Τουρκίας, έφεραν στο φως… ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες στα τοιχώματά του!

Πρόκειται για δύο χιαστί Ελληνικές σημαίες (πεζικού και ναυτικού) έχοντας στη μέση τους βασιλικό στέμμα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για σχέδιο που χρονολογείται την περίοδο της ελληνικής προέλασης στην περιοχή (1920-1922), πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η πόλη της Προύσας τελούσε για δύο χρόνια υπό ελληνική διοίκηση και την περίοδο αυτή το τέμενος του Μουράτ, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη οπλισμού από τον ελληνικό στρατό.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), οι Τούρκοι ασβέστωσαν τους τοίχους του τεμένους σβήνοντας τα ελληνικά σύμβολα, που ήρθαν και πάλι στο φως προκαλώντας – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – αμηχανία στους συντηρητές.

Οι απόψεις για το μέλλον των δύο ελληνικών σημαιών διίστανται. Άλλοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης τους, ως κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, και άλλοι κατά της αφαίρεσης τους από τον τοίχο του ιστορικού τεμένους.

Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα σταμάτησαν ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη των ελληνικών συμβόλων, όπως αναφέρει το apocalypsejohn.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο και έχουν φέρει στο φως και παλαιόετρα οθωμανικά διακοσμητικά μοτίβα.

Το τέμενος κατασκευάστηκε το 1426 από τον Σουλτάνο Μουράτ Β’. Η Προύσα έως την πτώση της Ανδριανούπολης (1365) και της Κωνσταντινούπολης (1453) στη συνέχεια αποτελούσε πρωτεύουσα των Οθωμανών.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.